1. Для приготування соусу в невеликій каструлі розігрійте олію. Покладіть цибулю, часник і, безперервно помішуючи, підсмажуйте на середньому вогні протягом 10 хвилин, до золотистого кольору. Додайте решту інгредієнтів соусу, доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть соус 10-15 хвилин, безперервно помішуючи, до легкого загусання.
2. Перемішайте усі інгредієнти пряної суміші. Шматки курки натріть з усіх боків цією сумішшю і залиште на 20-30 хвилин за кімнатної температури. Підготуйте гриль для роботи в режимі прямого та непрямого середнього жару.
3. Очистіть решітку гриля спеціальною щіткою. Покладіть курячі гомілки та стегенця на грати шкірою вниз і готові під кришкою в режимі прямого середнього жару 8-10 хвилин, до утворення рум'яної скоринки, перевертаючи час від часу. Перекладіть шматочки курки у зону непрямого середнього жару. Обсушіть березові тріски, розподіліть їх на вугіллі або, дотримуючись рекомендацій виробника газового гриля, покладіть у коптильну камеру. Продовжуйте готувати шматочки курки під кришкою 20 хвилин, потім змастіть невеликою кількістю соусу і смажте ще 15 хвилин (сік, що витікає при проколюванні, повинен бути прозорим). Час від часу перевертайте та змащуйте соусом. Зніміть з гриля і подавайте з соусом, що залишився.
ДЛЯ СОУСУ
- 2 ст. л. оливкової олії
- 1 цибулина, нарізати дрібними кубиками
- 2 ч. л. дрібно рубаного часнику
- 250 мл кетчупу
- 125 мл газованого безалкогольного напою типу лимонаду (не використовуйте низькокалорійний напій)
- 4 ст. л. свіжого лимонного соку
- 4 ст. л. тростинного цукру
- 2 ст. л. зернистої гірчиці
ДЛЯ ПРЯНОЇ СУМІШІ
- 2 ч. л. меленої копченої паприки
- 2 ч. л. великої морської солі
- Дрібно натерта цедра 1 лимона
- 1/2 ч. л. гранульованого часнику
- 1/2 ч.л. свіжомеленого чорного перцю
- 4 стегенця, кожен по 300 г, розрізати на гомілки та стегенця