1. Підготуйте гриль з одного боку для роботи в режимі прямого середнього жару, з іншого - прямого сильного спеки. Очистіть грати гриля спеціальною щіткою. Для соусу підігрійте арахісову олію на чавунній сковороді в режимі прямого середнього жару. Викладіть цибулю і смажте, помішуючи, протягом 5 хвилин, поки вона не підрум'яниться і не стане м'якою. Додайте часник, імбир, насіння коріандру, паприку, куркуму, посоліть кайенський перець, перемішайте і смажте ще 2-3 хвилини, помішуючи. Влийте кокосове молоко, покладіть помідори, приправте соус до смаку і варіть 5 хвилин.
2. Арахісове масло змішайте з імбиром, сіллю, перцем і куркумою. Філе рясно змастіть по обидва боки приготовленою сумішшю.
3. Готуйте філе під кришкою в режимі прямого сильного жару 4-5 хвилин, не перевертаючи, поки вони не будуть легко зніматися з ґрат. По одному знімайте філе широкою лопаткою для гриля та викладайте в соус обсмаженою стороною догори. Знову помістіть на гриль, готуйте під кришкою в режимі прямого сильного жару 3-5 хвилин, доки не будуть чітко видно пластинки, якщо проткнути м'якоть кінчиком ножа.
4. Зніміть філе з гриля, посипте базиліком і одразу подавайте до столу.
ДЛЯ СОУСУ
- 3 ст. л. арахісової олії
- 1 головка цибулі, розрізати навпіл, потім - тонкими смужками
- 1 ст. л. дрібно нарізаного часнику
- 2 ч. л. дрібно натертого імбиру
- 1 ч. л. меленого насіння коріандру
- 1 ч. л. меленої паприки
- 1/2 ч. л. меленої куркуми
- 1/2 ч. л. крупної морської солі
- 1/4 ч. л. кайєнського перцю
- 1 велика банка (800 мл) нарізаних шматочками помідорів у власному соку
- 175 мл кокосового молока
- 4 ст. л. арахісової олії
- 1 ч. л. дрібно натертого імбиру
- 1 ч. л. великої морської солі
- 1/2 ч. л. свіжомеленого чорного перцю
- 1/4 ч. л. меленої куркуми
- 4 філе палтуса, кожне по 200 г, завтовшки 3 см
- 2 ст. рубаного базиліка (за бажанням)