1. Інгредієнти маринаду змішайте та збийте. Форель покладіть у великий пластиковий пакет із зіплоком і додайте маринад. Випустіть повітря з пакета, щільно закрийте його і кілька разів струсіть, щоб рівномірно розподілити маринад. Покладіть рибу в холодильник на 15-30 хвилин. Не тримайте її в маринаді занадто довго: хоча він і не дуже кислий, все ж таки саке і соєвий соус можуть перебити тонкий аромат форелі.

2. Витягніть рибу з пакета і викладіть на деко. Маринад процідити через сито в каструлю і довести до кипіння на середньому вогні. Протягом 10-15 хвилин уварюйте маринад до консистенції сиропу (має вийти 4 ст. л.), потім зніміть з вогню.

3. Підготуйте гриль для роботи в режимі прямого середнього жару.

4. Внутрішню частину решітки для риби змастіть тонким шаром олії. На решітку покладіть у ряд чотири скибочки апельсина, на них - форель, накрийте ще чотирма скибочками. Таким же чином викладіть решту тушок риби та щільно закрийте грати (якщо грати маленькі, смажте рибу по черзі). Готуйте форель без кришки в режимі прямого середнього жару протягом 8 хвилин, поки м'якуш усередині не стане матовою, а шкіра риби та апельсини не підрум'яняться. Кожні 2 хвилини перевертайте та пересувайте грати на грилі, щоб риба просмажилася рівномірно. За допомогою лопатки для гриля обережно перекладіть рибу з ґрат на блюдо. Подавайте рибу гарячою з увареним маринадом.

ДЛЯ МАРИНАДУ

  • 75 мл саке або сухого хересу
  • 4 ст. л. соєвого соусу
  • 4 ст. л. мирина (солодкого рисового вина)
  • 2 ст. л. дрібно нарізаного імбиру
  • 2 ст. л. рисового оцту
  • 2 дрібно нарізаних зубчика часнику
  • 1/4 ч. л. пластівців червоного чилі

 

  • 4 форелі, кожна по 350 г, очистити, випатрати, видалити кістки
  • Рослинна олія
  • 4 апельсинів, розрізати на 32 скибочки завтовшки 0,5 см