1. Підготуйте гриль для прямого середнього жару. Очистіть грати гриля спеціальною щіткою.
2. Змастіть сливи оливковою олією та готуйте під кришкою в режимі прямого середнього жару приблизно 4 хвилини, поки на них не з'явиться легкий візерунок від решітки гриля і вони не стануть м'якими. Один раз переверніть. Зніміть сливи з вогню, покладіть у каструлю, додайте портвейн, цукор, цибулю-шалот і доведіть до кипіння. Варіть на слабкому вогні 10 хвилин, помішуючи час від часу. Зніміть каструлю з вогню, дерев'яною ложкою обережно розімніть сливи та протріть соус через сито, відтисніть якнайкраще. Залишки м'якоті разом зі шкіркою викиньте. Соус посоліть і поперчіть. Перед подачею підігрійте.
3. Перемішайте інгредієнти пряної суміші. Качині філе покладіть у великий пластиковий пакет із застібкою-фіксатором, додайте пряну суміш. Пакет закрийте та струсіть, щоб рівномірно розподілити прянощі. Залишіть на 10 хвилин при кімнатній температурі. Дістаньте філе з пакета, обсушіть паперовим рушником і змастіть невеликою кількістю оливкової олії.
4. Очистіть решітку гриля спеціальною щіткою. Смажте качину грудку під кришкою в режимі прямого середнього жару протягом 8 хвилин, до бажаного ступеня готовності. Один раз переверніть. Перед подачею дайте грудці постояти приблизно 5 хвилин, потім наріжте її скибочками товщиною приблизно 1 см і подавайте на стіл разом з приготованим соусом.
ДЛЯ СОУСУ
- 500 г синіх слив, розрізати навпіл, видалити кісточки
- 1 ст. л. оливкової олії
- 125 мл портвейну
- 3 ст. л. цукру
- 1 головка цибулі-шалота, нарізати тонкими кільцями
- Сіль з ароматом серпанку
- Свіжий чорний перець
ДЛЯ ПРЯНОЇ СУМІШІ
- 1 ст. л. солі з ароматом димку
- 1 ст. л. великої морської солі
- 1 ст. л. коричневого цукру
- 4 качині філе, кожне по 150 г, без шкіри
- 1 ст. л. оливкової олії