1. Напередодні приготування видаліть з індички нутрощі, якщо вони є, і використовуйте їх на свій розсуд. Промийте індичку під холодною проточною водою і промокніть серветками, але не витирайте насухо. Змішайте сіль з перцем, натріть індичку цією сумішшю зсередини та зовні. Покладіть птицю в піддон, не закриваючи, і приберіть в холодильник на 12 годин.

2. В день приготування дістаньте індичку з холодильника. Якщо її шкіра виглядатиме досить сухою, це нормально. Не мийте індичку. Залишіть її на 1 годину при кімнатній температурі, потім змастіть ніжки, грудку та крильця розм'якшеним вершковим маслом.

3. Підготуйте гриль для роботи в режимі середнього жару.

4. Покладіть овочі та пряні трави у два вкладені один в одного піддони з фольги (не використовуйте дороге металеве деко, під впливом диму воно може змінити колір), влийте курячий бульйон. Покладіть індичку грудкою вниз на овочевий гарнір.

5. Половину тріски обсушіть і покладіть на вугілля або, дотримуючись інструкції виробника газового гриля, у коптильну камеру. Готуйте індичку під кришкою в режимі середнього жару приблизно 1 годину.

6. Через 1 годину переверніть індичку щипцями для гриля (обов'язково надягніть термостійкі рукавички) грудкою вгору. Якщо ви використовуєте вугільний гриль, то додайте 12-1 5 брикетів вугілля, щоб підтримати жар, і 2 жмені тріски, що залишилися. Готуйте індичку ще протягом 1,5  години, поки скоринка не стане золотистою, а внутрішня температура в м'ясистій частині стегна (не задіньте кістку при вимірюванні!) не складе 75 °С.

7. Після закінчення 1-2 годин приготування перевірте, чи не обгоряють кінчики крилець і ніжок. Якщо необхідно, оберніть їх фольгою.

8. Обережно зніміть з гриля піддон з овочами та індичкою. Перекладіть індичку на обробну дошку і залиште її на 20-30 хвилин. Овочі з рідиною дайте трохи охолонути.

9. Овочі разом із рідиною, що утворилася при смаженні, відкиньте на сито і протріть дерев'яною ложкою. Викиньте не протерті залишки. Дайте протертій суміші постояти близько 2 хв, щоб жир піднявся на поверхню, приберіть його. Перелийте суміш у мірний посуд: потрібно 750 мл рідини. За потреби додайте курячого бульйону.

10. Для соусу розтопіть масло в товстостінній каструлі середнього розміру. Всипте борошно і протягом 2 хвилин обсмажуйте, інтенсивно помішуючи, до золотистого кольору. Влийте пертерту рідину з овочами, що утворилася при смаженні, та віскі. Часто помішуючи, прогрівайте соус кілька хвилин, до загусання. Посоліть і поперчіть до смаку.

11. Наріжте грудку індички скибочками, полийте соусом і подавайте. На гарнір можна подати картопляне пюре та відварену зелену квасолю.

  • 1 тушка індички (близько 5 кг)
  • 2 ст. л. великої морської солі
  • 2 ч. л. свіжомеленого чорного перцю
  • 50 г розм'якшеного вершкового масла

ДЛЯ ОВОЧЕВОГО ГАРНІРУ

  • 2 цибулини, нарізати великими кубиками
  • 1 морква, нарізати великими кубиками
  • 1 -2 стебла селери, крупно нарізати
  • 1 ч. л. сушеного розмарину
  • 1 ч. л. сушеного чебрецю
  • 1 ч. л. сушеної шавлії
  • 500 мл курячого бульйону плюс ще трохи для соусу

ДЛЯ СОУСУ

  • 60 г вершкового масла
  • 60 г пшеничного борошна
  • 3 ст. л. віскі
  • 1/2 ч. л. крупної морської солі
  • 1/4 ч. л. свіжомеленого чорного перцю