1. Підготуйте гриль для роботи в режимі непрямого та прямого середнього жару.

2. Половинки помідорів злегка змастіть олією. Зубчики часнику покладіть на середину листа фольги розміром 20 х 30 см і збризкайте 1/2 ч. л. олії. Складіть фольгу у вигляді пакетика.

3. Обсушіть щіпки та покладіть на вугілля або, дотримуючись інструкції виробника, у коптильну камеру газового гриля. Очистіть решітку гриля спеціальною щіткою. Як тільки деревина задимитися, викладіть на гриль помідори та пакетик з часником, готуйте в режимі непрямого середнього жару протягом 20 хвилин, поки помідори не просочаться ароматом диму і місцями не потемніють, а часник зкраю трохи не підрум'яниться.

4. Помідори та часник подрібніть у кухонному комбайні до пюреподібної консистенції. Додати майонез, оцет, 1/2 ч. л. солі та перець. Якщо протягом найближчої години ви не подаватимете соус до столу, викладіть його в соусник, накрийте харчовою плівкою і приберіть в холодильник. Перед подачею дайте айолі зігрітися до кімнатної температури протягом 30 хвилин.

5. У великій каструлі доведіть до кипіння воду.

6. Підготуйте артишоки: видаліть темне зовнішнє листя, залишивши тільки жовтуваті та блідо-зелені. Відріжте кінчики листя вище за основу і чайною ложкою вийміть волокнисту серцевину. Укоротіть стебло на 2 см і розріжте артишоки разом зі стеблом уздовж навпіл. Овочечисткою або ножем для різання овочів вирівняйте зовнішню поверхню кошиків та очистіть стебла. Підготовлені артишоки опустіть у підкислену лимонним соком воду.

7. Варіть артишоки у підсоленій воді 10-12 хвилин (ніж повинен легко входити в м'якоть, але вона повинна залишатися пружною). Викладіть артишоки в друшляк і дайте воді стекти. До ще теплих артишоків додайте 2 ст. л. олії та 1/2 ч. л. солі, ретельно перемішайте. Можна підготувати заздалегідь артишоки та зберігати в холодильнику протягом 4 годин, а перед приготуванням дати їм зігрітися до кімнатної температури.

8. Вийміть кошики артишоків з місткості з маслом і сіллю, дайте стекти олії. Готові під кришкою в режимі прямого середнього жару 4-6 хвилин, поки артишоки не прогріються і злегка не підрум'яняться з усіх боків. Один-два рази переверніть. Подавайте гарячими або охолодженими до кімнатної температури із соусом айолі.

  • 3 помідори, кожен по 100 г, розрізати навпіл і видалити насіння
  • Оливкова олія
  • 3 великих зубчики часнику
  • 5 ст. л. майонезу
  • 1+1/2 ч. л. бальзамічного оцту
  • 1 ч. л. великої морської солі
  • 1/4 ч. л. свіжомеленого чорного перцю
  • 6 великих артишоків, кожен по 300 г
  • Свіжий сік 1 лимона