1 Товсті ніжки фенхелю відріжте і використовуйте на свій розсуд, денце не зрізайте. Розріжте бульбу вздовж навпіл. У невеликій каструлі доведіть воду до бурхливого кипіння, трохи посоліть, потім зменште вогонь до середнього і бланшуйте половинки фенхелю 3 хвилини. Вийміть і одразу опустіть у воду з льодом. Вийміть із води, зріжте денце та обережно наріжте фенхель тонкими смужками.
2. Перемішайте усі інгредієнти салату. Дайте салату настоятися, поки готуватимете лосося.
3. Підготуйте гриль для роботи в режимі прямого жару.
4. Підготуйте стейки лосося. Змастіть їх олією, посоліть і поперчіть. Грати гриля очистіть спеціальною щіткою. Готуйте лосося під кришкою в режимі прямого сильного жару 6-8 хвилин, поки риба не буде легко зніматися з решітки щипцями для гриля. Переверніть і продовжуйте смажити до бажаного ступеня готовності (2-3 хвилини – середній ступінь прожарювання/medium). Якщо замість стейків ви використовуєте філе, проведіть лопаткою для гриля між м'якоттю і шкірою, відокремлюючи м'якоть. При подачі викладіть лосося на тарілку, зверху покладіть салат.
ДЛЯ САЛАТУ
- 1 бульба фенхелю
- 125 г оливок, фаршированих перцем, розрізати на 4 частини
- 3 стебла зеленої цибулі (білі та світло-зелені частини), дрібно нарізати
- 2 ст. нарізаної зелені фенхелю
- 1 ст. л. оливкової олії
- 1/2 ч. л. дрібно натертої цедри лимона
- 4 стейки або філе лосося зі шкірою, кожне по 200 г, товщиною 3 см
- 2 ст. л. оливкової олії
- 1/2 ч. л. великої морської солі
- 1/4 ч. л. свіжомеленого чорного перцю