1. Креветки вмочіть в оливкову олію, посоліть, поперчіть, накрийте харчовою плівкою і до приготування приберіть у холодильник.

2. Панцирі креветок змішайте з рештою інгредієнтів бульйону, закип'ятіть. Бульйон процідіть, панцирі креветок та лавровий лист вийміть (бульйон можна зварити за 2 години до приготування паельї).

3. Переберіть мідії. Пошкоджені, відкриті раковини (ті, які не закриваються, якщо по них обережно постукати), а також надто важкі (швидше за все, наповнені піском) викиньте.

4. Підготуйте гриль з одного боку для роботи в режимі прямого жару, з іншого - для роботи в режимі середнього жару. Очистіть решітку спеціальною щіткою. Готові креветки у режимі прямого сильного жару 2 хвилини. Один раз переверніть. Зніміть з гриля та остудіть.

5. Чавунну сковороду поставте на решітку в зону прямого сильного жару. Влийте 3 ст. л. олії, покладіть кубики шинки та, помішуючи, обсмажуйте 3 хвилини, поки шинка не стане хрусткою. Додайте цибулю, солодкий перець, часник і тушкуйте 5 хвилин, доки цибуля не стане прозорою. Час від часу рухайте або повертайте сковороду.

6. Поставте сковороду у зону прямого сильного жару. Всипте рис і смажте його 2 хвилини разом з овочами, постійно помішуючи. Додати бульйон, заморожений горошок, і готові паелью під кришкою 15 хвилин. Обережно викладіть креветки та мідії. Готові під кришкою 8-10 хвилин, доки раковини не розкриються. Міді, що не розкрилися, викиньте.

7. Сковороду приберіть із гриля, накрийте фольгою та дайте постояти 5 хвилин. Подавайте гарячою паелью на сковороді.

  • 250 г очищених креветок (калібр 21/30) з хвостиками, панцирі використовувати для бульйону
  • 2 ч. л. оливкової олії
  • Свіжий чорний перець
  • Крупна морська сіль

ДЛЯ БУЛЬЙОНУ

  • Панцирі креветок
  • 1 л курячого бульйону
  • 175 мл сухого білого вина
  • 2 лаврові листи
  • 1+1/2 ч.л. меленої копченої паприки
  • 1/2 ч. л. пластівців червоного чилі
  • 1/4 ч. л. ниток шафрану
  • 1 ч. л. крупної морської солі

  12 очищених щіткою мідій 3 ст. л. оливкової олії 100 г товстих скибочок пармської або іншої сиров'яленої шинки, нарізати дрібними кубиками 1 велика або 2 маленькі головки червоної цибулі, нарізати дрібними кубиками 1 великий стручок червоного солодкого перцю, нарізати дрібними кубиками 1 ст. л. дрібно нарізаного часнику 400 г середньозерного рису (наприклад, арборіо або валенсія) 150 г замороженого зеленого горошку