- Ретельно перемішайте віночком усі інгредієнти маринаду. Приблизно 700 мл маринаду налийте в плоску форму для випічки з матеріалу, що не окислюється. Додайте соду, щоб м'ясо стало ніжнішим (суміш при цьому може трохи спінитися).
- Покладіть стейки у форму з маринадом і перемішайте, щоб усі шматки м'яса були покриті маринадом. Залиште на 30 хвилин при кімнатній температурі, за цей час один раз переверніть.
- У маринад, що залишився, покладіть кільця цибулі, обережно перемішайте і залиште маринуватися на 30 хвилин.
- Змішайте сметану з коренем хрону, додайте чебрець, сіль та перець. Накрийте та поставте в прохолодне місце.
- Підготуйте гриль для роботи в режимі прямої спеки з одного боку і для середньої спеки з іншого боку. Очистіть решітку гриля спеціальною щіткою. Дістаньте стейки з маринаду та обсушіть (маринад більше не знадобиться). Готуйте стейки під кришкою в режимі прямого сильного жару до бажаного ступеня прожарювання (6-8 хвилин - слабкий ступінь для смаження, м'ясо всередині залишається яскраво-рожевим). Один раз переверніть. Поки стейки смажаться, поставте посуд із цибулею біля гриля. Обережно діставайте кільця цибулі з маринаду, викладайте на гриль і готуйте 6-8 хвилин у режимі прямого середнього жару. У процесі смаження один раз переверніть. Смажену цибулю знову покладіть у маринад, добре перемішайте та залиште на 3-5 хвилин. Після цього розріжте булочки навпіл, покладіть розрізаною стороною на гриль, смажте 1 хвилину в режимі прямого середнього жару.
- Наріжте стейки під кутом тонкими скибочками. На нижню половинку кожної булочки покладіть смажену цибулю, скибочки стейку, сметану з хроном і крес-салат. Накрийте другою половинкою булочки та подавайте.
ДЛЯ МАРИНАДУ
- 500 мл червоного вина
- 250 мл соєвого соусу
- 4 ст. л. бальзамічного оцту
- 3 ст. л. коричневого цукру
- 3 зубчики часнику, дрібно порубати
- 1 ч. л. свіжемолотого чорного перцю
- 120 мл оливкової олії
- 1\2 ч. л. харчової соди
- 4 яловичі стейки з філейної частини, кожен по 300-350 г, товщиною 2,5 см
- 2 червоні цибулини, нарізати кільцями завтовшки 1 см
- 125 г сметани
- 2 ст. л. тертого кореня хрону
- 1 ч. л. дрібно рубаного чебрецю
- крупна морська сіль
- свіжемолотий чорний перець
- 4 булочки для хот-догів
- 100 г кресс-салату, промити