- Для соусу розтопіть у невеликій каструлі на середньому вогні вершкове масло. Покладіть лук-шалот і, часто помішуючи, пасеруйте його 3 хвилини, до прозорості. Додайте часник та пасеруйте ще 1 хвилину. Покладіть інгредієнти, що залишилися, доведіть соус до кипіння і зменште вогонь. Часто помішуючи, томіть соус на слабкому вогні 10 хвилин до загусання. Зніміть із вогню, остудіть.
- Змастіть стейки з обох боків оливковою олією, посоліть і поперчіть. Залиште за кімнатної температури на 20-30 хвилин.
- Підготуйте гриль для роботи в режимі прямої спеки. Очистіть решітку гриля спеціальною щіткою. Смажте стейки під кришкою в режимі прямого сильного жару до бажаного ступеня готовності (6-8 хвилин - слабкий ступінь прожарювання, м'ясо всередині залишається яскраво-рожевим). Один раз переверніть. Зніміть стейки з гриля та залиште на 3-5 хвилин. Подавайте на стіл разом із соусом.
ДЛЯ СОУСУ
- 1 ст. л. вершкового масла
- 2 ч. л. дрібно нарізаної цибулі-шалоту
- 1 зубчик часнику, видавити через прес
- 120 мл кетчупу
- 4 ст. л. міцної натуральної кави або еспресо
- 1 ст. л. бальзамічного оцту
- 1 ст. л. коричневого цукру
- 2 ч. л. МОЛОТОГО чилі анчо
- 4 яловичих стейків з філейної частини, кожен по 300-350 г, товщиною 2,5 см, зрізати зайвий жир
- 2 ст. л. оливкової олії
- 3\4 ч. л. крупної морської солі
- 3\4 ч. л. свіжомеленого чорного перцю