- Очистіть часник, дрібно натріть його і змішайте з рештою інгредієнтів пряної пасти.
- Нанесіть на свинячу шкіру хрестоподібні надрізи на відстані 5 см один від одного, намагаючись не зачепити м'ясо. Натріть м'ясо з усіх боків пастою, покладіть у миску, накрийте харчовою плівкою і поставте в холодильник на 1-24 години. За 1 годину до приготування дістаньте з холодильника та витримайте при кімнатній температурі.
- Підготуйте гриль для роботи в режимі непрямого слабкого жару. Очистіть решітку гриля спеціальною щіткою. Підсушіть 1 жменю дерев'яної тріски та розподіліть їх на вугіллі або, відповідно до рекомендацій виробника, покладіть у коптильну камеру газового гриля.
- Покладіть свинячу лопатку шкірою вниз і готуйте під кришкою 5-7 годин у режимі непрямого слабкого жару, доки внутрішня температура м'яса не досягне 85-88 °С. Щогодини додавайте по жмені дерев'яної тріски. Через 3 години переверніть м'ясо. Готову лопатку зніміть з гриля, перекладіть на блюдо, загорніть у фольгу і залиште на 1 годину.
- Перемішайте всі інгредієнти соусу мохо, крім кінзи (при цьому сіль і цукор обов'язково повинні повністю розчинитися). Накрийте та відставте убік. Дрібно нарізану кінзу додайте в соус безпосередньо перед подачею.
- Наріжте м'ясо скибочками товщиною 1-1,5 см (не страшно, якщо при нарізці воно розпадатиметься) і подавайте разом з соусом мохо. На гарнір можна подати білий рис або чорну квасолю.
ДЛЯ ПРЯНОЇ ПАСТИ
- 5 великих зубчиків часнику
- 3 ст. л. оливкової олії
- 3 ст. л. яблучного оцту
- 2 ст. л. сушеного орегано 1 ст. л. та 2 ч. л. крупної морської солі
- 1 ст. л. свіжомеленого чорного перцю
- 1 свиняча лопатка на кістки зі шкірою (3-3,5 кг)
ДЛЯ МОХО
- дрібно натерта цедра 1 апельсину
- 250 мл свіжого апельсинового соку
- 125 мл свіжого соку грейпфрута
- 1 маленька біла цибулина, нарізати дрібними кубиками
- 2 ст. л. винного оцту
- 1 дрібно рубаний стручок чилі (краще серрано)
- 1 зубчик часнику, дрібно посікти
- 1 ч. л. цукру
- крупна морська сіль (за бажанням)
- 3 ст. дрібно нарізаної кінзи