1. Устрицю оберніть серветкою та притисніть до столу плоскою стороною догори. Вставте кінчик ножа для устриць у невеликий отвір між стулками та прочиніть раковину, намагаючись не пролити рідину. Плоскою стороною леза ножа обережно відокремте м'якоть устриці спочатку від верхньої стулки раковини, а потім від нижньої. Викиньте верхню плоску стулку раковини (ви будете готувати устриці разом із соком на нижній, глибокій стулці раковини). Також підготуйте інші устриці.
2. Підготуйте гриль для роботи в режимі прямого жару.
З. Ложкою розкладіть на устриці будь-який соус до смаку.
4. Очистіть решітку гриля спеціальною щіткою. Готуйте устриці під кришкою в режимі прямого сильного жару 2-4 хвилини, поки сік у раковинах не закипить, а м'ясо молюсків по краях не підніметься догори. Зніміть устриць з гриля за допомогою щипців і подавайте на стіл зі скибочками лимона, соусом чилі та коктейльним соусом.
- 24 великі устриці
- Скибочки лимона
- Соус чилі середньої гостроти
- Коктейльний соус
ВЕРШКОВЕ МАСЛО З ЧАСНИКОМ ТА ТІМ'ЯНОМ
- 60 г вершкового масла
- 1 ст. л. дрібно нарізаного часнику
- 2 ч. л. оцту з хересу
- 4 ст. л. білого вина
- 2 ч. л. дрібно рубаного чебрецю
- 1/4 ч. л. великої морської солі
Розігрійте на сковороді на середньому вогні 1 столову ложку вершкового масла і обсмажуйте часник 2 хвилини, до золотистого кольору. Додайте оцет, вино і кип'ятіть 2 хвилини, поки суміш не увариться наполовину. Зніміть з вогню і додайте масло, що залишилося, збиваючи соус вінчиком. Приправте чебрецем і посоліть.
АЙОЛІ З ГРЕЙПФРУТОМ І БАЗИЛІКОМ
- 4 ст. майонезу
- 1 ст. л. нарізаного базиліка
- 1/2 ч. л. дрібно натертої цедри грейпфрута
- 2 ч. л. свіжого соку грейпфрута
- 1 ч. л. дрібно нарізаного часнику
- 1/4 ч. л. великої морської солі
Усі інгредієнти соусу з'єднайте та ретельно перемішайте.
АЗІАТСЬКИЙ ОЛІЙНИЙ СОУС
- 1 ст. л. кунжутної олії
- 2 ч. л. дрібно нарізаного імбиру
- 2 ст. устричного соусу
- 1 ч. л. соєвого соусу
- 1/4 ч. л. меленого насіння гірчиці
- 60 г вершкового масла, нарізати маленькими шматочками
Кунжутне масло з імбиром нагрівайте в сковороді на середньому вогні, поки олія не почне шипіти. Зніміть з вогню, перемішайте з устричним та соєвим соусами та насінням гірчиці. Збиваючи соус вінчиком, по шматочку додайте вершкове масло.
ТОМАТНИЙ СОУС З ГОРГОНЗОЛОЮ
- 1 ст. вершкового масла
- 1 ст. л. дрібно нарізаної цибулі-шалоту
- 1 ч. л. дрібно нарізаного часнику
- 125 мл томатного соку
- 2 ч. л. тертого кореня хрону
- 4 ст. л. розкрошеної горгонзоли
- 1/2 ч. л. крупної морської солі
Розтопіть вершкове масло на середньому вогні та обсмажуйте на ньому 2 хвилини цибулю-шалот і часник. Додайте томатний сік і хрін. Соус посоліть і доведіть до кипіння, потім зніміть з вогню. Перед приготуванням покладіть трохи соусу на устриць і посипте горгонзолою.