1. Підготуйте гриль для роботи в режимі прямого середнього жару.
2. Оцет, шалот, цедру лимона та гірчицю змішайте і збийте вінчиком. Невеликими порціями додаючи масло, продовжуйте збивати соус до консистенції емульсії. Посоліть і поперчіть.
3. У спаржі видаліть жорсткі кінці стебел. Для цього згинайте стебла в нижній третині: вони легко переламаються в тому місці, де починається ніжна м'якоть. Викладіть стебла спаржі на блюдо, збризкайте кількома столовими ложками соусу і посоліть.
4. Очистіть решітку гриля спеціальною щіткою. Обсмажуйте спаржу та шинку під кришкою в режимі прямого середнього жару, поки спаржа не стане м'якою, а шинка - хрумкою. Один-два рази переверніть. Шинка буде готова через 1-2 хвилини, спаржа – через 6-8 хвилин.
5. Викладіть спаржу на тарілки, полийте соусом вінегрет. Скибочки шинки розкришіть і посипте ними спаржу.
ДЛЯ СОУСУ ВІНЕГРЕТ
- 2 ст. яблучного оцту
- 1 ст. л. нарізаного дрібними кубиками цибулі-шалоту
- 2 ч. л. дрібно натертої цедри лимона
- 1 ч. л. діжонської гірчиці
- 4 ст. л. оливкової олії
- 1/4 ч. л. великої морської солі
- 1/4 ч. л. свіжомеленого чорного перцю
- 750 г зеленої спаржі
- 1/2 ч. л. великої морської солі
- 4 тонких скибочки пармської або іншої сиров'яленої шинки